utorok 30. júla 2013

Paleontologický výskum v Novej Vieske 2013

Milé kolegyne a kolegovia, všetci, čo sa zaujímate o paleontológiu, dovoľujem si vás pozvať na náš jubilejný 10. ročník paleontologického výskumu v Novej Vieske, ktorý sa bude konať v dňoch 10. – 18. 8. 2013 (sobota až nedeľa).

O LOKALITE:

Nová Vieska (na polceste medzi Novými Zámkami a Štúrovom) je jedna z najvýznamnejších lokalít z prelomu pliocénu a pleistocénu v strednej Európe, s ambíciou stať sa minimálne slovenským stratotypom pre novú hranicu kvartéru (obdobie pred cca. 2,6 mil. rokov). Toto obdobie je charakteristické prechodom z teplého a vlhkého tropického podnebia konca treťohôr do chladnejších a suchších podmienok najmladšej geologickej etapy vývoja Zeme. O tom svedčia aj skamenené pozostatky fauny nachádzané v riečnych štrkoch a pieskoch na skúmanej lokalite Nová Vieska, ktorú tvorí zmiešané spoločenstvo cicavcov, z ktorých niektoré boli ešte prispôsobené pralesnému prostrediu (posledné mastodonty), zatiaľ čo ďalšie už prevažne stepnému prostrediu (prvé mamuty).


Okrem nich sa na lokalite dajú nájsť najmä fosílne zvyšky viacerých druhov nosorožcov, jeleňovitých, ďalej zuby a kosti koňovitých, diviakovitých, bobrov a najvýznamnejším nálezom je zatiaľ zub primáta rodu Paradolichopithecus. Taktiež sa tu našli aj prekremenelé kusy dreva.

Nové systematické výskumy v Novej Vieske prebiehajú každoročne od roku 2004. Hlavnými cieľmi tohto výskumu je získať čo najviac dobre zachovaného fosílneho materiálu čo najväčšieho počtu druhov zvierat, aby sme si mohli utvoriť lepšiu predstavu o podmienkach, ktoré v danom časovom období u nás panovali, tiež na ich základe spresnili a potvrdili stratigrafické zaradenie lokality. Tento ročník výskumu bude významný tým, že sa okrem sondáže v stenách pieskovne bude po prvýkrát pracovať aj v plošnom odkryve (plocha 3x3 m).

V budúcnosti by sme chceli v spolupráci so starostom Novej Viesky na lokalite vytvoriť geopark. Na úspešné splnenie týchto cieľov je nevyhnutná účasť čo najväčšieho počtu ľudí, ochotných priložiť ruku k dielu, niečo nové sa naučiť, prežiť trocha dobrodružstva v prírode a tiež aj pocítiť tradične skvelú náladu, ktorá na výskume vždy panovala :-).

Aktuálne informácie nájdete aj na facebooku

(INFO: potrebné je byť prihlásený)
KDE, AKO, ČO...

Počas výskumu sa spí priamo na lokalite v pieskovni vo vlastných stanoch, varí sa na ohnisku (varičoch), po vodu a zásoby budeme každý deň chodiť autom do dediny. Každý večer sa pôjdeme po práci osprchovať do Faluházu. Nejaké nástroje na výskum zabezpečíme, pokiaľ je možnosť priniesť si paleontologické kladivo, špachtľu, motyčku, lopatku, štetec, tak si ich prosím prineste. Hlavnú časť roboty by mali spraviť bagristi, na nás zostane tá jemnejšia robota.

Čo sa týka dopravy, máme už dohodnuté dve autá (Jula Zervanová a Rado Biskupič), ktoré v sobotu 10.8 ráno zoberú terénne vybavenie a prvých účastníkov výskumu na lokalitu, rovnako aj dve autá, ktoré sa budú vracať v nedeľu 18.8 do Bratislavy. Ináč sa do Novej Viesky dá dostať v pohode vlakom/busom, zo stanice by sme vás už vyzdvihli autom. Samozrejme, nikoho nenútime zotrvávať na lokalite počas celej doby trvania výskumu, pomôžu nám aj deň-dva poctivej práce :-). Na preplatenie cestovných nákladov nám poskytla nejaké peniaze Slovenská geologická spoločnosť, tak kto pôjde nejakým verejným dopravným prostriedkom, určite si nezabudnite odložiť použité cestovné lístky, budeme ich potrebovať!

Pevne verím, že nám počasie aj na tohtoročný výskum bude priať, v prípade horúceho počasia si určite nezabudnite plavky a dobrý opaľovací faktor, tiež aj repelent, v prípade horšieho počasia zase pršiplášte a podobne. Pred slnkom alebo dažďom nás pri práci ochránia plachty, ktoré si nad seba zavesíme a ktoré zabezpečím ja.

V prípade akýchkoľvek otázok neváhajte a kontaktujte ma na 0903 970 523 alebo na martin.vlaciky@gmail.com prípadne na paleoklub@paleoklub.sk.

S pozdravom a v očakávaní čo najvyššej účasti :),

Martin Vlačiky

0 komentárov :

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |