streda 2. októbra 2013

Počasie preverilo účastníkov Tatranského fotomaratónu 2013

AKTUALIZOVANÉ: Tatranský fotomaratón 2013 so sebou priniesol nielen novú kategóriu HORY, ale aj preveril fotografické zručnosti súťažiacich účastníkov podujatia. Tretí ročník bol v znamení premenlivého počasia. To sa podpísalo aj pod počet odovzdaných fotografických sérií. Z bezmála tridsiatky súťažiachtivých fotografov a milovníkov prírody odovzdalo svoje práce len približne polovica. No na kvalite podujatia to neubralo. Súťažiaci došli z celého Slovenska a dokonca aj z Českej republiky. V kategórii MESTO mali účastníci stvárniť témy: jesenné impresie, tu som zablúdil, chodníčky a cestičky, lyže, Tatry, história, objavil som, najkrajší dom Tatier, les v meste – mesto v lese a tu sa cítim dobre za 8 hodín na 8 fotografiách. V náročnejšej kategórii HORY to boli zas témy: harmónia, farebnosť, reťaze, hrebene, na chate, prebúdzanie, pocta skale a nespútané, s ktorými sa museli súťažiaci vysporiadať behom 30 hodín. Viacerí z fotografov využili možnosť prespania na vysokotatranskej chate, bezplatnú návštevu lyžiarskeho múzea v Tatranskej Lomnici, ako aj vyzdvihnutie si čerstvých syrových korbáčikov či dopriatie si šálky kávy, ktoré boli príjemnými sprievodnými bonusmi pre súťažiacich. Sobotný priebeh podujatia bol natáčaný Rozhlasom a televíziou Slovenska, čoho výsledkom bude dokumentárna reportáž z preteku, ktorý nemá na Slovensku obdoby, aspoň čo sa týka kategórie HORY.
Prvý súťažný deň bol ukončený premietaním dvadsiatky outdoorových filmov, ktoré si okrem fotomaratóncov nenechala ujsť ani verejnosť či ubytovaní turisti. Po skončení premietania nasledovala krátka diskusia o fotografovaní a športoch na horách. Súčasťou podujatia bola aj autorská výstava fotografií Tibora Škandíka pod názvom Hory a lesy, ktorá dotvárala miesto vyhlásenia tém i odovzdávania fotografických prác.
Súťaž je už medzičasom vyhodnotená a všetky odovzdané fotografie sú zverejnené na webovej stránke podujatia. Ocenení budú autori prvých 3 najlepších kolekcií fotografií pre každú kategóriu zvlášť. V sobotu 19. októbra 2013 o 16:00 hod. prebehne vernisáž výstavy, kde sa uskutoční aj odovzdanie cien. Foto zážitky a spomienky z podujatia Tatranského fotomaratónu zhmotní ImagePoster.eu v podobe veľkorozmerných posterov.Vernisáž aj s malým pohostením bude prebiehať v Horskej klubovni (Švajčiarsky dom) v Starom Smokovci. Ocenení súťažiaci si odnesú bohaté cenové portfólio od trojdňových pobytov v Šľachtickom apartmáne, cez hodnotné vecné ceny až po darčekové poukazy. Fotografie z priebehu súťažnej časti podujatia, ako aj ostatné informácie sú k dispozícii na www.fotomaraton.hory.sk.
Podujatie je organizované pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry, Ing. Jána Mokoša. Slovenský paleontologickú klub je mediálnym partnerom podujatia.

POZVÁNKA:

0 komentárov :

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |