pondelok 20. októbra 2014

Slávnostné odhalenie sochy a informačnej tabule v Treťohornom parku

Treťohorný park je malá ukážka toho, čo by rástlo a žilo v našich lesoch, keby neprišli doby ľadové. 

Dňa 19. 10. 2014 (nedeľa) o 14:00 Vás pozývame do Treťohorného parku v centre Považskej Bystrice pod kruhovým objazdom na slávnostné odhalenie sochy Chalikotéria, záhadného živočícha, ktorý sa kedysi túlal po lesoch treťohornej Európy. 

Spolu so sochou Chalikotéria bude odhalená informačná tabuľa so základnými údajmi o parku o rastlinstve, živočíšstve a klíme v treťohorách. 

DOBROVOĽNÁ BRIGÁDA V PARKU 

Odhaleniu bude dňa 18. 10. 2014 (sobota) o 10:00 predchádzať dobrovoľná brigáda zameraná na vyčistenie parku v Považskej Bystrici. Kontajner a občerstvenie budú zabezpečené. 

ČO JE TO TREŤOHORNÝ PARK 

Treťohorný park je malá vedecká fikcia, je to pokus o vytvorenie porastu, ktorý by sa zastúpením rodov a druhov drevín a iných rastlín podobal na lesy z obdobia mladších treťohôr, až do nástupu chladného obdobia, počas ktorého sa striedali doby ľadové a medziľadové. Treťohorný park teda môžeme opísať ako maloplošnú rekonštrukciu stredoeurópskej treťohornej prírody, ako “cestu v čase” viac ako 2,5 milióna rokov do minulosti, ako malú ukážku toho, čo by rástlo či žilo v našich lesoch, keby neprišli doby ľadové. Rozloha Treťohorného parku je približne 8 000 metrov štvorcových. Myšlienka Treťohorného parku vznikla vo veľmi všeobecnej podobe niekedy v období rokov 1992/93. Verejnosti bola v konkrétnej podobe aj s návrhom umiestnenia parku prvýkrát predstavená v roku 2010 a v apríli 2013 bola za pomoci sponzorov zrealizovaná. Autorom návrhu je Ing. Martin Smatana zo Združenia Lokálpatriotov Považskej Bystrice. 

CHALIKOTÉRIUM – DREVENÁ SOCHA 

Zo zvierat typických pre prírodu mladších treťohôr na území Slovenska žilo Chalicotherium - záhadný kopytník vzdialene príbuzný koňom, ale s krátkymi zadnými a dlhými prednými nohami a so zachovanými prstami. 

Sochu Chalikotéria v parku vytvoril umelecký rezbár Marián Kmecík z Považskej Bystrice, drevo venovali Mestské lesy Považská Bystrica. Socha je 2,5 vysoká a jej váha je cca 350 kg. Práca na soche trvala takmer 4 mesiace. 

Združenie Lokálpatriotov Považskej Bystrice sa teší na Vašu účasť na oboch akciách (brigáda 18. 10. a slávnostné odhalenie sochy a informačnej tabule 19. 10. 2014) 
V prípade nepriaznivého počasia sa akcia bude konať v náhradnom termíne. 

Združenie Lokálpatriotov Považská Bystrica
Jana Veličová
0948 23 10 72

0 komentárov :

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |