štvrtok 21. marca 2013

Hodina Zeme 2013

Zhasnutím svetiel na 60 minút poukážu takmer 2 miliardy ľudí v 150 krajinách sveta na potrebu ochrany životného prostredia. Projekt Hodina Zeme odštartoval v roku 2007 v austrálskom Sydney. Z iniciatívy jediného mesta sa stala najväčšia svetová kampaň za záchranu našej planéty. Do projektu sa zapojilo už aj Slovensko.

Siedmy ročník kampane pripadne tento rok na sobotu 23. marca. O 20:30 postupne zhasnú svetlá v približne 7000 mestách vo všetkých kútoch sveta. V minulosti na hodinu zhasla už aj Opera v Sydney, Eiffelova veža, londýnsky Big Ben, rímske Koloseum, či Sfinga a egyptské pyramídy. V roku 2011 sa po prvýkrát oficiálne pridalo aj Slovensko a tento rok sa do tmy zahalí napríklad Bojnický zámok, Ľubovniansky hrad a niekoľko väčších i menších obcí, vrátane Košíc.

Do projektu Hodina Zeme sa môžu zapojiť nielen obce a firmy, ale aj jednotlivci. Zhasnite umelé svetlá, vypnite elektrické spotrebiče a podporte tak s ľuďmi na celom svete boj o záchranu našej planéty. Hodina Zeme však rozhodne nie je len o 60 minútach v roku. Vysiela posolstvo, že každý z nás má osud planéty vo svojich rukách a aj malé činy zohrávajú dôležitú rolu pri budovaní trvalo udržateľnej budúcnosti. Pridajte sa aj Vy! 

O projekte Hodina Zeme 

Cieľom kampane je poukázať predovšetkým na negatívne dopady svetelného znečistenia. Až 90% vyrábanej energie sa spotrebuje práve na osvetlenie. Svetelné znečistenie je vážnym problémom dnešnej doby a to predovšetkým kvôli nezodpovednému prístupu, nezmyselnému svieteniu napr. na nepotrebných miestach alebo používaním zbytočne silného osvetlenia. Svetelné znečistenie sa do značnej miery týka verejného osvetlenia a osvetľovania pamiatok a reklamných plôch s výrazným svetelným presahom. Nadmerné osvetlenie ohrozuje nielen zvieratá a rastliny, ale narúša tiež prirodzené biologické rytmy človeka a prispieva k nespavosti, psychickým problémom, či dokonca vysokému krvnému tlaku, cukrovke alebo obezite. 

Kampaň organizuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF) od roku 2007 s cieľom upozorniť na šetrenie zdrojov, ako aj negatívny vplyv globálneho otepľovania a svetelného znečistenia. Od roku 2011 spolupracuje na Slovensku s členmi Sekcie ochrany pred svetelným znečistením SAS pri SAV a SZAA. Bližšie informácie: http://hodinazeme.svetelneznecistenie.sk

0 komentárov :

Zverejnenie komentára

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes |